Summer Course 3

© www.lukasweb.be - Arts in Flanders vzw, foto Dominique Provost

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders
Medieval and Renaissance Sculpture in the Low Countries (Editie 3, 18 juni - 28 juni 2017)

Het doel van de Summer Course is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken (rond een specifiek thema van de Vlaamse kunst) aan te bieden. Het thema wisselt elk jaar, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode.

De Summer Course geeft deelnemers een duidelijk inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak. Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht, met een discussie na elke lezing.

Na twee succesvolle edities (The age of Van Eyck in context (2015) en The Age of Rubens in context (2016)) wordt nu de focus gelegd op laatmiddeleeuwse en vroegrenaissance beeldhouwkunst uit de Lage Landen. De derde Summer Course vindt plaats van 18 juni tot en met 28 juni 2017. Deze editie wordt gecoördineerd door Museum M - Leuven en de Vlaamse Kunstcollectie. Lezingen en bezoeken vinden plaats in Leuven, Mechelen, Brugge, Antwerpen, Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Aken, Luik, Zoutleeuw en Brussel. De voertaal is Engels.

Inschrijvingsgeld en beurzen

Met de steun van de Vlaamse overheid bedraagt het inschrijvingsgeld voor de Summer Course 900 euro per persoon. In de inschrijving zijn inbegrepen: het volledige 11-daagse programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, 2 recepties, 5 lunches en 5 diners. Het transport van en naar België wordt niet gedekt door het inschrijvingsgeld.

Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel niet haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course in samenwerking met de Vlaamse overheid geld voor 2 beurzen vrij. In plaats van 900 euro betaalt een beursstudent 450 euro.

Dankzij de genereuze steun van de History of Art Grants Program van de Samuel H. Kress Foundation kunnen 2 studenten uit de VS (die ook staatsburger van de VS zijn) een beurs krijgen die zowel de inschrijving als het vliegtuigticket van en naar de VS dekt.

Profiel, sollicitatie en programma

Kandidaten staan aan het begin van een academische carrière, zijn in het bezit van een masterdiploma of zijn doctoraatsstudent of junior conservator en zijn gespecialiseerd in middeleeuwse en renaissnace beeldhouwkunst uit de Lage Landen. Het masterdiploma werd maximaal 10 jaar geleden behaald. Kandidaten kunnen discussies in het Engels op academisch niveau volgen en voeren.

Alle kandidaten mailen hun curriculum, een motivatiebrief en een aanbevelingsbrief van iemand van de faculteit of de museale instelling naar Matthias.Depoorter@vlaamsekunstcollectie.be. OPGELET: U KUNT NIET LANGER SOLLICITEREN.

Kandidaten die solliciteren voor de beurs van de Vlaamse overheid mailen ook het ingevulde aanvraagformulier.

Kandidaten die solliciteren voor de beurs van de Kress mailen ook een document met hun financiële situatie.

Raadpleeg het programma van de Summer Course.

Sociale media en partners

Vervoeg ons op Facebook.

De Summer Course is een initiatief van het Museum M - Leuven, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge, het Museum voor Schone Kunsten Gent, de Universiteit Gent, de KU Leuven, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden, Rubenianum en de Vlaamse Kunstcollectie.

Structurele inhoudelijke partner voor deze editie is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA).

Met de steun van het Rubenianum Fund beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Flanders State of the Art

Kress Foundation

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders